FONKSİYONEL TIP
Fonksiyonel Tıp, kronik hastalıkların ana sebeplerinin bulunması ve bunların ortadan kaldırılmasıyla bozulan vücut sistemlerinin normal işleyişine dönmesi için yapılan bütünsel tıp bakışıdır. Fonksiyonel tıp yaklaşımı sağlığı koruma ve geri kazanma odaklıdır.
Bütünsel bakış içerinde hastanın semptomları ( yakınmaları ), genetik durumu, uyku / beslenme alışkanlıkları, strese maruz kalma durumu, egzersiz durumu, aktif ve pasif yolla alınan toksinlerden arınma, doğal destekler ( fonksiyonel ve fito besinler ) değerlendirilir.
Değerlendirmede organ bazlı değil sistem yada sistemler bazlı yaklaşım yapılır.
Odaklanılan sistemler; Hücre içi enerji sistemi ( mitokondri ), Hücresel iletim sistemi ( Hormon / Endokrin ), Biyotransformasyon – Detoksifikasyon, bağışıklık sistemi, Kas / İskelet sistemi, Sindirim – Boşaltım sistemi, Sinir ve Mental sistemler başlıcalarıdır.
Fonksiyonel tıp tedavisine gelen hastaların büyük çoğunluğu sebebi belli olmayan hastalıklar ( idiyopatik ) dan dolayı gelmektedir. İdiyopatik ve kronik hastalıkların tedavisinde genellikle etken ortadan kaldırılamadığı için semptomatik ( yakınma, belirtiler ) tedavi uygulanmaktadır. Bu tip tedavi hastalığın etkilerini keserken başka sistem ve organlarda yeni hasarlar oluşturabilmektedir.
Fonksiyonel tıp tedavisinin geleneksek tıp tedavisinden ana farkı; hastalık etkenine yönelik olması ve hastaya özgü bireysel tedavi protokolü oluşturularak yapılmasıdır.
Fonksiyonel tıbbın kapsamına giren durum ve hastalıklar arasında;
- Diyabet ( Şeker Hastalığı )
- Tiroid hastalıkları ( Guatr, Hashimato ),
- Kısırlık,
- Kadın ve erkek biyoeşdeğer replasman tedavisi,
- Osteoporoz,
- Polikistik over (PCOS),
- Postüral Ortostik Taşikardi,
- Kalp damar hastalıkları,
- Kronik yorgunluk sendromu,
- Huzursuz bacak sendromu,
- Parkinson,
- Alzheimer,
- Multiple skleroz (MS),
- Sarı nokta hastalığı,
- Romatoid artrit,
- Sjögren,
- Skleroderma,
- Depresyon,
- Otizm,
- Dikkat bozulukları,
- İnflamatuar bağırsak sendromu ( Crohn’s, Ülseratif Kolit ),
- İrritabl bağırsak sendromu,
- Miyalji,
- Fibromiyalji,
- İntersitisyel sistit,
- Ankilozan spondilit,
- Sedef,
- Migren,
- Lupus Sarkoidoz,
- Endometriyozis,
- Akne,
- Kabızlık,
- İshal,
- Gaz sorunları,
- Akne rezasea,
- Besin duyarlılıkları yer alır.
Fonksiyonel tıp alternatif yada tamamlayıcı tıp değildir, asla karıştırılmamalıdır.
FONKSİYONEL BESLENME
Beslenmede alışkanlıkların haricinde farklı bir yaklaşımdır. Besin duyarlılığının tespiti, yeterince mide asidi üretilip üretilmediği, bağırsak filorasının ne kadar dengeli olduğu gibi konuları işler.
FONKSİYONEL TIP DİYETİSYENİ
Üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun olduktan sonra fonksiyonel tıp ve beslenme konusunda eğitim almış uzmanlardır. Kronik hastalıklar ile daha yoğun ilgilenirler.
Diyetisyenlerimizden Fonksiyonel Tıp beslenmesiyle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
FONKSİYONEL YAŞAM
Fonksiyonel beslenme alışkanlıkları, kişinin beden sağlığına olan pozitif katkısı olacak tüm fonksiyonları hayatına katması, beden sağlığı yanında ruh sağlığını da bir bütün olarak ele alması anlamını taşımaktadır.